A murit după ce a mâncat… Un locuitor din Olt, în vârstă de 58 de ani, a decedat la Spitalul Județean de Urgență Slatina, cauza decesului fiind stabilită ulterior ca fiind intoxicație cu toxină botulinică, întrucât bărbatul consumase pește gătit în casă înainte de a se simți rău. La mai puțin de o săptămână de la internare, pe 21 septembrie, bărbatul a decedat în secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență Slatina din cauza tusei și a respirației dificile.
„Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt.
Potrivit medicului Bogdan Vătu, reprezentant al SJU Slatina, suspiciunea de intoxicație cu toxină botulinică nu a fost înlăturată încă de la sosirea pacientului.“Un pacient internat de săptămâna trecută în spitalul nostru, cu stare generală alterată, care pe parcursul internării s-a deteriorat și în principiu nu găseam cauza. A fost consultat de mai mulți medici din cadrul spitalului nostru și s-a ridicat suspiciunea intoxicației cu toxină botulinică în urma discuției și cu familia acestuia, pentru că altfel era destul de greu să ne gândim și la diagnosticul acesta.
S-au recoltat probe biologice care au fost trimise la “Matei Balș”, dacă nu mă înșel, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii. Din păcate suspiciunea s-a confirmat, pacientul într-adevăr fusese diagnosticat cu toxină botulinică în urma consumării unei conserve de pește sau a unui preparat din pește, cred că făcut la domiciliu. Pacientul a decedat în cadrul spitalului nostru, în secția de Terapia Intensivă. Din câte știu de la colegii din secția de Boli Infecțioase, nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România în niciun centru medical, s-au interesat de lucrul ăsta cât pacientul era în viață”, a declarat medicul Bogdan Vătu.